« Poprzedni wpis Następny wpis »

Postaw na kiszonki

Kiszonki przeżywają swój renesans. Od kilku sezonów można mówić o prawdziwym boomie na kiszone produkty, których walory smakowe, a także odżywcze, docenia coraz więcej osób.

Tym bardziej, że kisić można bardzo wiele. To już nie tylko tradycyjne ogórki czy kapusta, ale też buraki, botwinka, marchew, cebula, kalafiory, czosnek, fasola,  bakłażany, papryka. Kisić można nawet owoce, takie jak: cytryny, jabłka śliwki i gruszki. Dostępnych jest coraz więcej przepisów i inspiracji.

Warto jednak pamiętać, że kiszonka kiszonce nie równa. W produkcji przemysłowej często dodaje się środki konserwujące, a także bakterie czy inne substancje przyspieszające proces fermentacji. Dlatego też warto poświęcić trochę czasu na znalezienie dostawcy, który przygotowuje je domowymi sposobami, albo właśnie w domu zrobić je samodzielnie.

To dosyć proste. Wystarczy przygotować słój lub tradycyjną kamionkę, umieścić w niej warzywa lub owoce i zalać solanką, która ma właściwości konserwujące. Można dodać tez ziele angielskie, koper czy czosnek, a także inne dodatki, które nadadzą walory smakowe. A potem czekać i obserwować.

Dlaczego warto sięgać po kiszonki?

Najprostsza odpowiedź to „Bo są zdrowe!”.

  • To bomba witaminowa – zawierają witaminy C, A, E, K, witaminy z grupy B. Dzięki nim z kolei poprawia się przyswajalność żelaza w organizmie.
  • Są także źródłem magnezu, wapnia, fosforu i potasu.
  • niskokaloryczne. To dlatego, że podczas kiszenia zmniejsza się zawartość cukru, a zwiększa ilość wody.
  • Zawierają także dużo błonnika, który pobudza pracę jelit, a jednocześnie zapobiega zaparciom. Błonnik powoduje też poczucie sytości, a tym samym wspiera w trosce o prawidłową wagę.
  • Zwiększają produkcję enzymów trawiennych, dzięki czemu korzystnie wpływają na przemianę materii.
  • To naturalne probiotyki, które pomagają zwalczać pasożyty, bakterie i grzyby.

Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close